fbpx

Expert in persoonlijke trainingsbegeleiding –  ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 4,9/5 

Wat is progressieve overbelasting?

Wil je sterker worden en meer spiermassa opbouwen? Dan is progressieve overbelasting de onmisbare factor in je trainingsprogramma. Maar wat houdt dit principe precies in, en waarom is het zo cruciaal voor je vooruitgang? 

Progressieve overbelasting, ook wel progressieve overload genoemd, betekent simpelweg dat je je lichaam steeds opnieuw uitdaagt met toenemende belasting. Of het nu gaat om meer gewicht, meer herhalingen, of variatie in tempo, je lichaam moet harder werken dan het gewend is om te blijven groeien. In dit artikel leer je wat progressieve overbelasting precies is, hoe het werkt en hoe je het effectief kunt toepassen om jouw trainingsdoelen te bereiken.

Waarom is progressieve belasting belangrijk?

Progressieve overbelasting is een belangrijk trainingsprincipe dat stelt dat je je lichaam continu moet uitdagen met toenemende belasting om verdere vooruitgang in spiergroei en krachtontwikkeling te stimuleren. Simpel gezegd, als je sterker en fysiek fitter wilt worden, moet je je lichaam steeds harder laten werken dan het gewend is. Echter, progressieve overbelasting garandeert niet automatisch spiergroei of krachtontwikkeling. Het is slechts een indicator dat je vooruitgang boekt, maar niet de directe oorzaak ervan. Progressieve overbelasting kan op verschillende manieren worden bereikt. Je kan het gewicht verhogen, het aantal herhalingen verhogen, je tempo aanpassen, de rusttijd tussen sets te verkorten, enzovoort.

image1

Hoe werkt progressieve overbelasting?

Je spieren zijn slim en passen zich aan. Elke keer dat je een oefening uitvoert met een bepaald gewicht, ontstaan er microscopische scheurtjes in je spiervezels. Dit is de sleutel tot groei. Tijdens het herstelproces worden deze vezels hersteld en sterker gemaakt om de volgende keer dezelfde belasting beter aan te kunnen. Blijft de belasting hetzelfde? Dan ziet je lichaam geen reden om sterker of fitter te worden en loop je het risico om te stagneren.

Manieren om progressieve overbelasting toe te passen

Er zijn verschillende manieren om progressieve overbelasting toe te passen in je trainingen:

  1. Gewicht verhogen

Dit is de meest voor de hand liggende manier. Door het gewicht dat je tilt stapsgewijs te verhogen, dwing je je spieren om sterker te worden. Als beginner zal je waarschijnlijk elke training relatief grote sprongen kunnen maken in je werkgewicht.

Als je het beginnersstadium reeds gepasseerd bent, kan je best gebruik maken van microloading, waarbij je de gewichten in kleine stappen verhoogt. Hoe gevorderder je bent, hoe kleiner de progressie is die je kan maken. Ook voor isolatie oefeningen en kleinere spiergroepen maak je best gebruik van microloading. Zoniet zal je namelijk snel een plateau bereiken. 

Het gebruiken van kleine gewichten, zoals fractional plates van 0,25 kg, kan op de lange termijn een groot verschil maken. Fractional plates zijn ideaal om kleine progressiestappen te maken bij vaste toestellen, kabels en barbells, waardoor je geleidelijk aan je werkgewicht kunt verhogen zonder grote sprongen te hoeven maken.

image2 1

Voor dumbbells kun je werken met ’add-on flex plates’. Dit zijn kleine rubberen gewichten die je aan de dumbbells kunt bevestigen om het werkgewicht met kleine stappen te verhogen. Een efficiënte manier om progressieve overbelasting te blijven toepassen dus, zelfs bij oefeningen met dumbbells.

image5
image3
  1. Meer herhalingen

Kan je het gewicht niet direct verhogen? Probeer dan simpelweg meer herhalingen toe te voegen. Dit is een slimme manier om de intensiteit te verhogen zonder grote sprongen te maken in gewicht.

  1. Tempovariatie

Het vertragen van de neergaande beweging (de excentrische fase) of het toevoegen van pauzes op strategische punten in je oefening kan de spierbelasting vergroten zonder het gewicht te verhogen. Zo kun je bijvoorbeeld enkele seconden in de bodempositie blijven om je spieren extra uit te dagen. 

Progressieve overbelasting in praktijk

Om het concept van progressieve overbelasting duidelijker te maken, zullen we het illustreren met behulp van lineaire periodisatie, het meest gebruikte periodisatiemodel. Lineaire periodisatie houdt in dat je bij elke trainingssessie streeft naar lineaire vooruitgang in je eerste werkset, ook wel je “topset” genoemd. Tijdens deze topset probeer je dus telkens je persoonlijk record (PR) te verbeteren.

Voorbeeld:

Stel dat je in je trainingsprogramma de goblet squat hebt opgenomen met als doel 10 herhalingen. Zodra je in je topset de 10 herhalingen behaalt, verhoog je het gewicht voor de volgende sessie.

  • Sessie 1: Je voert de eerste set uit met 10 herhalingen en 10 kg. Omdat je het herhalingsdoel hebt bereikt, mag je het gewicht in de volgende sessie verhogen.
  • Sessie 2: Je voert weer 10 herhalingen uit, dit keer met 12 kg. Je hebt opnieuw het herhalingsdoel behaald, dus verhoog je het gewicht in de volgende sessie.
  • Sessie 3: Je gebruikt 14 kg en voert 8 herhalingen uit in de eerste set. Omdat je het herhalingsdoel niet hebt bereikt, behoud je hetzelfde gewicht voor de volgende sessie totdat je opnieuw 10 herhalingen kunt voltooien.

Blijf dit proces herhalen. Door steeds te streven naar meer herhalingen of een hoger gewicht, pas je systematisch progressieve overbelasting toe en zorg je voor voortdurende vooruitgang. Deze kleine, consistente stappen helpen je plateaus te voorkomen en bevorderen krachtontwikkeling.

Belang van herstel bij progressieve overbelasting

Hoewel het belangrijk is om je spieren voortdurend uit te dagen, is het net zo belangrijk om voldoende herstel in te bouwen. Zonder voldoende rust krijgen je spieren niet de kans om te herstellen en sterker te worden, wat kan leiden tot overtraining en blessures. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt, goed eet en je spieren de tijd geeft om te herstellen voordat je ze opnieuw belast.

image

Veelgemaakte fouten bij progressieve overbelasting

  1. Te snel verhogen van het gewicht: Veel mensen willen te snel en te veel verzwaren waardoor ze gaan compenseren. Dit kan resulteren in een slechte vorm en een verhoogd risico op blessures. Zorg ervoor dat je de zwaarte van een oefening, gemeten met de rate of perceived exertion (RPE), zo constant mogelijk houdt om schijnprogressie te vermijden. Je techniek moet goed blijven.
  2. Verwaarlozen van herstel: Zoals eerder genoemd, is herstel essentieel. Zonder voldoende rust kan progressieve overbelasting averechts werken en je vooruitgang juist belemmeren. 
  3. Gebrek aan variatie: Altijd op dezelfde manier de belasting verhogen kan zorgen voor een plateau. Variatie in je aanpak is de sleutel om door plateaus heen te breken. 

Conclusie

Progressieve overbelasting is een must voor iedereen die bezig is met krachttraining. Door je trainingen systematisch zwaarder te maken, dwing je je lichaam om zich steeds weer aan te passen aan de toenemende belasting. Maar onthoud: herstel en een goede techniek zijn minstens zo belangrijk als de belasting zelf. 

Foto van Geschreven door Arno

Geschreven door Arno

Master sport- en bewegingswetenschappen met een specialisatie in fysieke activiteit, fitness en gezondheid

Word fameus fitter in minder dan 8 weken

Wil je vet verliezen, lichaamsversteviging en fitter worden? Dan is dit programma perfect voor jou.